Mastgoten zijn een populair type dakgoot dat veel gebruikt wordt in Nederlandse huizen. Ze zijn niet alleen praktisch, maar kunnen ook een mooie toevoeging zijn aan de uitstraling van je huis. In deze blog gaan we dieper in op mastgoten en wat je moet weten voordat je besluit om ze te installeren.

Wat zijn mastgoten?

Mastgoten, ook wel bekend als bakgoten, zijn rechthoekige dakgoten die vaak aan de zijkanten van daken worden bevestigd. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen, waaronder zink, aluminium en PVC, en worden meestal geleverd in lengtes van ongeveer 4 meter.

Mastgoten hebben een platte bodem en verticale zijkanten die naar buiten toe buigen. Deze zijkanten worden vaak versierd met patronen en reliëfs om een mooie afwerking te creëren. Mastgoten kunnen worden bevestigd aan het dak door middel van beugels die aan de gevel worden bevestigd of door middel van een houten plank die aan het dak is bevestigd.

Voordelen van mastgoten

Een van de voordelen van mastgoten is hun esthetische waarde. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en afwerkingen, waardoor ze goed passen bij de stijl van je huis. Mastgoten kunnen ook een meer traditionele uitstraling geven aan je huis, waardoor het zijn karakter behoudt.

Mastgoten hebben ook een hoge watercapaciteit, wat betekent dat ze veel water kunnen opvangen en afvoeren. Dit is vooral handig in gebieden met veel regenval. Daarnaast zijn mastgoten duurzaam en gaan ze lang mee, vooral als ze goed onderhouden worden.

Materialen voor mastgoten

Mastgoten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder zink, aluminium en PVC. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en nadelen, en de keuze hangt vaak af van de prijs en de gewenste uitstraling.

Zink is een populair materiaal voor mastgoten vanwege zijn duurzaamheid en esthetische waarde. Zink is ook een van de duurdere materialen, maar gaat lang mee en heeft weinig onderhoud nodig. Een nadeel van zinken mastgoten is dat ze kunnen corroderen als ze niet regelmatig worden schoongemaakt.

Aluminium mastgoten zijn ook populair vanwege hun duurzaamheid en lichtgewicht constructie. Ze zijn echter iets goedkoper dan zinken mastgoten en hebben iets minder esthetische waarde.

PVC mastgoten zijn het goedkoopste materiaal voor mastgoten en zijn ook lichtgewicht. Ze zijn echter minder duurzaam dan zinken of aluminium mastgoten en hebben de neiging om te verkleuren na verloop van tijd. Ze zijn ook minder geschikt voor gebruik in gebieden met strenge winters.

Onderhoud van mastgoten

Om ervoor te zorgen dat je mastgoten goed blijven functioneren en er goed uit blijven zien, is regelmatig onderhoud nodig. Het is belangrijk om de goten schoon te maken om te voorkomen dat er vuil en bladeren in blijven zitten, wat verstoppingen kan veroorzaken. Verstopte mastgoten kunnen leiden tot overstromingen en waterschade aan je huis.

Om de mastgoten schoon te maken, kun je een ladder gebruiken om bij de goten te komen en ze handmatig leegmaken. Het is ook mogelijk om een hogedrukspuit te gebruiken om de goten schoon te maken. Zorg er wel voor dat je de hogedrukspuit niet te dichtbij de mastgoten houdt om schade te voorkomen.

Je kunt ook overwegen om een beschermingssysteem te installeren om te voorkomen dat vuil en bladeren in de mastgoten terechtkomen. Er zijn verschillende soorten beschermingssystemen beschikbaar, zoals gaasroosters, borstels en bladvangers.

Conclusie

Mastgoten zijn een populaire keuze voor huizen in Nederland vanwege hun esthetische waarde en watercapaciteit. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder zink, aluminium en PVC, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Om ervoor te zorgen dat je mastgoten goed blijven functioneren en er goed uit blijven zien, is regelmatig onderhoud nodig, zoals het schoonmaken van de goten en het installeren van een beschermingssysteem. Als je overweegt om mastgoten te installeren, is het belangrijk om de verschillende opties te overwegen en te bepalen welke het beste bij jouw huis en budget past.